Guvernul a aprobat în şedinţa de ieri normele metodologice privind acordarea tichetelor de vacanţă. Hotărârea de Guvern prevede că modul de acordare a tichetelor de vacanţă se stabileşte prin regulament de ordine interioară de către angajatorii care au obţinut în anul fiscal anterior profit sau venit, împreună cu organizaţiile sindicale legal constituite sau cu reprezentanţii angajaţilor. Părţile stabilesc de comun acord:
– numărul salariaţilor care pot primi anual tichete de vacanţă şi nivelul sumelor care se acordă anual salariaţilor sub forma tichetelor de vacanţă ţinând seama de posibilităţile financiare proprii ale angajatorilor.
– categoriile de beneficiari care primesc tichete de vacanţă.
Conform actului normativ adoptat astăzi, contractele pentru achiziţionarea tichetelor de vacanţă, care se vor încheia între angajator şi unităţile emitente, trebuie să cuprindă:
– Necesarul estimat anual de tichete de vacanţă;
– Preţul imprimatului reprezentând tichetul de vacanţă al livrării acestuia;
– Informaţii cu privire la unităţile afiliate la care beneficiarii pot folosi tichetele de vacanţă;
– Condiţiile privind responsabilitatea părţilor şi rezilierea contractului.
Potrivit hotărârii adoptate astăzi, angajaţii care primesc tichete de vacanţă nominale sunt singurele persoane îndreptăţite să utilizeze tichetele de vacanţă în perioada menţionată pe acestea. Beneficiarilor le este interzis să comercializeze tichetele de vacanţă în schimbul unor sume de bani, să primească un rest de bani la tichetul de vacanţă, în cazul în care suma corespunzătoare solicitată este mai mică decât valoarea nominală a tichetului de vacanţă sau să utilizeze tichetele pentru achiziţionarea altor servicii decât cele prevăzute de lege.
În ceea ce priveşte contractele care se încheie între unităţile emitente care pot desfăşura activitatea specifică de acordare a tichetelor de vacanţă şi unităţile afiliate, actul normativ prevede:
– Unităţile emitente au obligaţia ca înainte de încheierea contractelor să solicite unităţilor afiliate licenţa de turism în cazul agenţiilor de turism şi certificatul de clasificare, în cazul structurilor de primire turistice.
– Unităţile emitente încheie contracte numai cu unităţile afiliate care deţin licenţă de turism sau certificat de clasificare conform Ordonanţei de Urgenţă nr. 58/1998, după caz, emise de Ministrul Turismului şi care sunt valabile la data încheierii contractului.
– Lista unităţilor turistice autorizate conform Ordonanţei de Urgenţă nr. 58/1998 se postează de către Ministerul Turismului pe site-ul oficial al instituţiei.
Pachetul de servicii turistice care poate fi achiziţionat pe baza tichetelor de vacanţă poate cuprinde servicii de cazare, alimentaţie publică, transport, tratament balnear, agrement. Conţinutul minim al pachetului de servicii turistice conţine obligatoriu servicii de cazare cu condiţia să cuprindă cel puţin o noapte de cazare.
Actul normativ mai cuprinde şi reglementări privind elementele înscrise pe imprimatele reprezentând tichetul de vacanţă, încadrarea bugetară a capitolului „Tichete de vacanţă” în cadrul bugetelor de venituri şi cheltuieli ale angajatorilor, precum şi cuantumul amenzilor pentru contravenţii.
sursa – gov.ro