; charset=UTF-8" /> Blog de blogosfera romaneasca » Blog Archive » Procedură restituire taxa auto – OUG 52/2017

Procedură restituire taxa auto – OUG 52/2017

Va prezint o sinteza a – Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 52 din 4 august 2017 privind restituirea sumelor reprezentând taxa specială pentru autoturisme şi autovehicule, taxa pe poluare pentru autovehicule, taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule şi timbrul de mediu pentru autovehicule (Monitorul Oficial nr. 644 din 7 august 2017).

Sper sa va fie de folos.

– Contribuabilii (persoane fizice şi juridice) care au achitat taxa specială pentru autoturisme şi autovehicule, taxa pe poluare pentru autovehicule, taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule şi timbrul de mediu pentru autovehicule şi care nu au beneficiat de restituire pot solicita restituirea acestora, precum şi a dobânzilor aferente, prin cerere adresată organului fiscal central (ANAF). Modelul de cerere se va aproba în termen de 15 zile prin ordin comun al ministrului finanţelor publice şi ministrului mediului.

– Cererile de restituire se depun, sub sancţiunea decăderii, până la data de 31 august 2018.

– La cererea de restituire se anexează, în original sau în copie, documentul doveditor al plăţii taxei, precum şi copiile cărţii de identitate a vehiculului şi a certificatului de înmatriculare.

– Restituirea sumelor se realizează pe baza deciziilor emise de organul fiscal, astfel:

a) Pentru taxa specială pentru autoturisme şi autovehicule, taxa pe poluare pentru autovehicule, taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule, în perioada 1 ianuarie 2018 – 31 decembrie 2018.
b) Pentru timbrul de mediu pentru autovehicule, în perioada 1 septembrie 2018 – 31 martie 2019.

– În situaţia în care taxele au fost achitate de societăţile de leasing, solicitarea privind restituirea se va face de către proprietarii care au achiziţionat autovehiculelel în sistem de leasing financiar.

– Hotărârile judecătoreşti definitive care au ca obiect restituirea taxelor auto se vor duce la îndeplinire potrivit dispoziţiilor stabilite de instanţa judecătorească.

– Sumele rămase de restituit reprezentând taxa specială pentru autoturisme şi autovehicule, taxa pe poluare pentru autovehicule şi taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule, pentru care au fost emise deja decizii de soluţionare, se restituie, din oficiu, în termen de 120 de zile de la data intrării în vigoare a normelor metodologice.

– Normele metodologice de aplicare a ordonanţei se vor aproba în termen de 60 zile prin ordin comun al ministrului finanţelor publice şi ministrului mediului.

Sursa (cu multumiri) – AJFP Dambovita

Tags: , , ,

Posteaza un Comentariu